Wie ben ik?

Mijn naam is Sonja. Op de basisschool had ik weinig vriendjes en was ik het zwarte schaap van de klas. Buurtkinderen pestte me ook. Ik was enorm verlegen. Wanneer bezoek bij ons thuis kwam ging ik me verstoppen. Naar mate ik ouder werd ging dat beter. Toen ik naar de huishoudschool ging werd ik ook weer gepest. Dit voelde niet fijn. Ik vond alle kinderen stom. Mijn ouders wisten ervan maar leken daar niets aan te doen. Toen ik naar het vmbo ging werd ik wat zekerder van mezelf en ik merkte ook dat deze school volwassen voelde. Dit was een leuke tijd. Op deze school ging ik administratie leren. Binnen 3 maanden nadat ik van school was had ik werk als administratief medewerker bij Philips.

Door het werken werd ik nog meer volwassen en leerde ik praten met mijn collega’s. Niet dat ik dat altijd fijn vond, want voetballen interesseerde me totaal niet bijvoorbeeld. Ik ging praten over het bijzondere gezin waarin ik ben opgegroeid ( 4 zussen, 1 broer. Hiervan 2 Tweelingen en ook 3 zussen met beperkingen). Mijn empatisch vermogen is groot. Gedurende deze tijd ben ik altijd zoekende geweest, want ik vond het beroep administratie helemaal niet passen bij me. Dit heb ik toch nog 24 jaar gedaan. Niet alleen bij Philips maar ook andere werkgevers.  In 2015 besefte ik dat ik niet heel erg lang meer goed kon blijven functioneren bij het bedrijf waar ik werkte. Ik mocht een coach in de arm sluiten en we gingen aan de slag. Ik ben iemand die altijd wil dat het goed met jou gaat en ik wil graag helpen. In mijn leven heb ik me vaak onbegrepen gevoelt.
Toen ik op school zat maar ook toen ik volwassen werd. Ook begreep ik mezelf soms maar amper. Hier is in September 2018 een einde aan gekomen. Een vorm van ASS. Eindelijk begreep ik mezelf, wat mij helpt om andere iets duidelijk te maken.

Mijn levenservaring kan een ander op weg helpen.

Ik heb zo’n 10 jaar bij een particulier op schilderles gezeten. Daar veel geleerd over tekenen, schilderen en technieken. Over vormen, stillevens enzovoort. Ook met olieverf gewerkt. Tijdens deze lessen ontwikkelde ik mijn favoriete techniek (acryl verf). Ik voelde de rust die ik had terwijl ik met schilderen bezig ging. De sfeer in de groep was ook erg leuk. Ook een aantal schilderweekendjes mee mogen maken. Waarbij ieder zijn eigen talent in kon zetten om het weekend tot een succes te brengen. De een was goed ik koken, de ander in boodschappen doen en met z’n allen zorgden we ervoor dat de boel spik en span was, als het weekend ten einde liep.

Een basis opleiding contactclown ging vooraf aan het vrijwilligers werk in Bosnië. Diverse andere workshops met clownerie gevolgd om nog dichter bij mezelf te komen. Een cabaretopleiding en workshops improvisatie theater kan ik aan het lijstje toevoegen.

In 2015 ben ik een opleiding creatief coachen gaan volgen en de verdieping in 2017 afgerond. Bij het creatief coachen gaat het niet om het resultaat maar het proces. Naar aanleiding van de coach die ik vanuit mijn werk in de arm mocht nemen ben ik deze opleiding gaan volgen en ben ik in Maart 2016 mijn bedrijf gestart.